Millainen vaatetus metsästykseen?

clothing-for-huntingMetsästysharrastusta aloittavan mielestä metsästykseen valmistautuminen saattaa vaikuttaa varsin hintavalta ja hämmentävältä. Mielessä saattaa pyöriä moniakin eri kysymyksiä. Miten metsästän? Missä metsästän? Milloin on oikea aika lähteä metsälle? Mitä tarvitsen mukaan? Ja tietysti: Miten minun pitäisi pukeutua? Apua ja neuvoja kaikkiin näihin saa kokeneemmilta metsästäjiltä ja tietysti Internet on myös oiva tiedonlähde. On kuitenkin hyvä pitää mielessä se, että oli metsästäjällä mukanaan sitten miten täydellinen varustelu ja vaatetus tahansa, ei se takaa saalista. Oikeanlainen pukeutuminen kuitenkin tekee kokemuksesta huomattavasti mukavamman ja tietysti edesauttaa metsästysonnea.

Maastokuosi

Eräs suosittu vaatetustyyli metsästäjien keskuudessa on tietysti maastokuosiin pukeutuminen. Aivan kuten sotilasarmeijat, myös metsästäjät pukeutuvat mahdollisimman hyvin ympäristöön sulautuvaan asuun juurikin siksi, että tarkoitus on herättää mahdollisimman vähän huomiota. Markkinoilla on jos jonkinlaista maastokuosia aivan kaikenlaisiin olosuhteisiin ja niiden suunnittelu paranee vuosi vuodelta. Ei kuitenkaan kannata jättää ostamatta vanhemman mallista maastotakkia vain siksi, että sen kuviointi on parikymmentä vuotta vanha, sillä eläin sitä tuskin huomaa. Ostipa takin sitten armeijatarvikkeita myyvästä kaupasta, metsästykseen keskittyvästä liikkeestä tai supermarketista, on tärkeintä se, että asu sulautuu hyvin ympäristöön, jossa sitä on tarkoitus pitää yllään. Mikäli sääolosuhteet ovat vaativat ja odotettavissa on esimerkiksi pakkasta tai vaikka räntää, on suositeltavaa pukeutua lämpimästi ja kosteutta eristävästi. Kuten aina kylmällä säällä, myös metsästäessä kerrospukeutuminen on viisasta.

Jalkineet

Metsästäessä saattaa joutua talsimaan villissä luonnossa alueilla, joille ei pahemmin ole polkuja rakennettu. Maaperä saattaa olla soista ja upottavaa, ja paikoittain jalkoihin saattaa tarttua risuja ja mutaa. Reitin varrelle saattaa osua pieniä puroja, jokia, kalliota ja melkeinpä millaista tahansa maastoa riippuen siitä, missä päin metsästää. Siksi laadukkaiden kenkien, ihanteellisessa tilanteessa tietysti saappaiden, hankkiminen on tärkeää. Vedenpitävät, tarpeeksi korkeat ja tukevat mutta kevyet saappaat ovat paras valinta metsästäjälle. Saappaiden sisään on syytä laittaa pehmeät ja mukavasti lämmittävät sukat, sillä metsällä saattaa vierähtää tovi jos toinenkin. Mikäli mahdollista, kannattaa saappaatkin valita siten, että ne värinsä puolesta sulautuvat hyvin kokonaisuuteen.