Metsästyskoirat ovat tärkeä osa metsästyksen historiaa

hunting-dogsMetsästää voi toki ilman koiriakin, mutta ihmisillä ja metsästyskoirilla on pitkä yhteinen historia, joka juontaa juurensa jopa kauas koiran kesyyntymisen alkuaikoihin. Jo kesykoiran varhaisissa vaiheissa ihmiset ja koirat toimivat yhdessä siten, että koirat auttoivat ihmisiä pyydystämään ja tappamaan riistaa syötäväksi. Nykypäivänä metsästyskoiria käytetään yhä varsin laajasti eri puolilla maailmaa paitsi tarjoamaan ihmisille seuraa, myös korvaamatonta apua metsästysreissuilla. Koirilla on nimittäin monia sellaisia ominaisuuksia, jotka ihmisiltä puuttuvat tyystin. Yksi tärkeimmistä koirilta löytyvistä ominaisuuksista on tietysti niiden pettämätön ja todella tarkka vainu, jonka avulla ne paikallistavat saaliseläimet ja joka auttaa niitä suunnistamaan saaliin luokse. Koiran puolesta puhuu myöskin sen energisyys ja innokkuus metsästysretkillä. Metsästäjä tarvitseekin rinnalleen sitkeän ja väsymättömän koirarodun, joka jaksaa painaa haasteellisessa maastossa pitkiäkin aikoja.

Tietyissä koiraroduissa taipumus metsästysviettiin on niin suuri, että ne jopa tarvitsevat tätä viettiä tyydyttäviä aktiviteetteja riippumatta siitä, käyvätkö he oikeasti omistajansa kanssa metsästämässä. Tietyt koirarodut ovat aivan erityisen sopivia juurikin metsästykseen. Erilaiset setterit ja pointterit soveltuvat mainiosti saaliin paikallistamiseen ja merkitsemiseen siten, että metsästäjän on helpompi löytää se. Usein pointtereiden ja settereiden kanssa harrastetaan paljon etsintä- ja pelastustehtäviä. Kuten nimikin jo kertoo, on noutajille tyypillistä hakea erilaisia asioita jostain paikasta ja tuoda ne omistajalleen. Kyseessä voi olla tietysti tennispallo tai frisbee, mutta yhtä hyvin se voi olla metsästäjän ampuma lintu tai jokin pieneläin. Kolmas toisinaan metsästyksessä hyödynnetty koiraroturyhmä ovat erilaiset terrierit, joilla on pienestä koostaan huolimatta voimakas saalistusvietti ja lisäksi roppakaupalla energiaa ja kestävyyttä.

Vaikka koiran kouluttaminen metsästyskaveriksi saattaakin tuntua haasteelliselta, ei se todellisuudessa ole lainkaan niin hankalaa, vaikka metsästäjä itsekin olisi vasta aloittelija. Tärkeintä metsästyskoiran kouluttamisessa on valita tietty koulutustaktiikka ja pysytellä siinä. Koirille tärkeää on johdonmukaisuus, jota noudattamalla koirasta tulee varsin nopeasti metsästyskelpoinen yksilö. Tottelevaisuuskoulutuksella on valtavan suuri merkitys, mutta on hyvä muistaa, ettei koirasta koskaan voi tulla loistavaa metsästäjää, ellei sen taitoja laiteta käytännössä testattavaksi. Siksi koira kannattaakin ottaa mukaan metsälle jo nuoresta lähtien.