Metsästyskoiran valinta ja koulutus

Exciting best hunting dogs for birds And also best hunting dogs | gun dogs | hunting dog breeds | field & streamMetsästyskoirat ovat tärkeä osa suomalaista metsästyskulttuuria. Koirien avulla voidaan metsästää monenlaisia riistalintuja sekä pieniä riistanisäkkäitä ja suurriistaa, kuten hirviä. Koirat ovat oivallisia apureita lähes kaikkien riistalajien metsästyksessä. Tässä artikkelissa kerromme metsästyskoirista sekä niiden koulutuksesta.

Metsästyskoirarodut

Hyvin monet koirarodut sopivat metsästykseen. Koirat voidaan jakaa roturyhmiin niiden ulkonäön ja käyttöominaisuuksien perusteella. Karkean luokittelun mukainen jaottelu on seuraavanlainen: ajavat, karkottavat, noutavat, pysäyttävät, seisovat ja haukkuvat lintukoirat sekä luolakoirat. Näiden taipumusten lisäksi lähes jokaisen metsästyskoiran voi opettaa

jälkikoiraksi.

Eräs Suomen suosituimmista koiraroduista on suomenajokoira, joka sopii loistavasti esimerkiksi jäniksen ja ketun metsästykseen. Lintukoiriksi puolestaan sopivat hyvin esimerkiksi pystykorvat ja karjalankarhukoirat. Hirvien metsästykseen eniten käytettyjä rotuja ovat muun muassa

harmaa norjanhirvikoira, jämtlanninpystykorva, suomenpystykorva, karjalankarhukoira, laikat ja pohjanpystykorva.

Itselle sopivaa metsästyskoiraa valitessa kannattaa tietenkin ensimmäisenä miettiä, mitä aikoo metsästää. Rotua etsiessä kannattaa toki ottaa huomioon myös rodun muut ominaisuudet, esimerkiksi seurallisuus ja se, miten hyvin rodun edustajat yleensä tulevat toimeen lasten kanssa.

Käyttökokeet

Metsästyskoirille järjestetään niin sanottuja käyttökokeita, joissa koira voi näyttää taitonsa ja osoittaa soveltuvuutensa jalostuskäyttöön. Näitä kokeita järjestävät yleensä paikalliset rotujärjestöt tai metsästysseurat.

Jäljestyksen opettaminen

Lähes kaikki metsästyskoirat oppivat jäljestämään, jos he saavat mahdollisuuden harjoitella taitoa. Nuorikin pentukoira voi oppia jäljestämään, ja jotkut aloittavat harjoittelun jo neliviikkoisina. Jäljestämisen opettamiseen on monia eri tapoja, ja siksi jokaisen kannattaakin pohtia, mikä tapa olisi juuri omalle koiralle sopivin. Jos esimerkiksi koirasi on ahne, ruoka voi olla sopiva motivaattori. Koira seuraa luonnostaan mielenkiintoista hajua maassa, joten se voi oppia taidon hyvinkin nopeasti.

Kouluttajan kannalta helpointa voi olla aloittaa harjoittelu pellolla. Alle neliviikkoisten pentujen tapauksessa harjoittelun voi aloittaa myös sisätiloissa. Voit esimerkiksi vetää lihapalaa lattiaa pitkin ja piilottaa paloja tuolin jalan tai muun helpon kohteen taakse. Tällä tavoin koira oppii vähitellen seuraamaan hajuvanaa ja ymmärtämään, mitä häneltä odotetaan.

Jäljestystaitojen lisäksi koiralle tulee aina opettaa tietty kohteliaisuus. Koiran tulisi hallita ainakin perustoiminnot, kuten istuminen, seisominen ja luoksetulo. Myös uimataito on tärkeä metsästyskoiran taito.